tirsdag 22. mars 2011

Flueegg igjen...

Matmor har vært borte i 4 dager, og da har det ikke blitt noe stell på meg... Men jeg fikk noe gammel mat fra skapet før hun dro, blant annet en hel del gamle rosiner, så jeg klarte å holde temperaturen oppe mens hun var borte. Men jeg liker ikke helt å ikke bli rørt i på så lenge, så nå har jeg fått flueeinfeksjon igjen! Vi har sett det før, matmor og jeg, at når jeg står lenge uten å bli rørt i så kommer flueegga. Helst liker jeg å bli røsket litt opp i hver dag, men annenhver dag går det også. Tredjehver en gang i blant, men ikke sjeldnere enn dét!

Da matmor kom til meg i dag var veggene inni meg helt lysebrune av flueegg! Ja, vi er vel ikke helt sikre på om det er egg eller larver, for de beveget seg faktisk. Så jeg fikk en omgang kokende vann. Først varmt vann fra springen som matmor skylte veggene mine med. Men vi så at egga fortsatt rørte på seg etterpå, men vannet fra springen samlet i alle fall eggene. Så ble det kokende vann, og da var det heldigvis lite liv i dem etterpå. Men noen har sikkert overlevd, så den samme kuren må nok til flere dager. Spesielt i luftekanalene liker egga seg godt! Det var 64 grader inni kompostmassen min, så der vil de ikke være, de vil bare være i utkanten, der det er mer beghagelig temperatur. Det hjelper altså ikke å få opp temperaturen i kompostmassen, massedrap må også til... Flueeinfeksjon er det kjedeligste jeg vet!

Egentlig er det vel ikke så ille å ha noen egg i meg. Hvis de blir til larver og kravler rundt i kompostmassen så er jo ikke det heller så ille. Men jeg vedder på at matmor ikke liker å bli møtt av en fluesverm når hun åpner lokket mitt! Så, vi må nok bare få dem vekk. Jo før, jo heller. Det er lettere jo tidligere vi begynner.

tirsdag 8. mars 2011

72 grader! :D

Ja, her går det unna! Nå er jeg på 72 grader, det er tangering av min personlige rekord. :) Men jeg har hørt at kompostdunker ikke kan bli mer enn 70 grader, så det blir nok ikke stort varmere nå. Jeg jobber for fullt med rekeskall og sukkervann og alt det andre jeg har fått. Stor fest oppi meg nå, ja! :) Jeg begynner å bli litt tørr, håper matmor husker å vanne meg litt en dag.

Ellers så har matmor i dag for første gang faktisk brukt litt av det jeg har laget! Det som var mat for ett år siden og som matmor puttet oppi meg og som hun tømte ut av meg i høst, det har hun nå sådd karse i! Hun satte ei bøtte av den eldste komposten i garasjen i høst, og for en stund siden tok hun inn bøtta for at den skulle få tine. Og nå var tiden inne for "karseprøven". Karseprøven er sånn at hvis man sår karse i kompost og den spirer - da er komposten moden. Hvis det derimot ikke spirer og frøene komposteres, da må komposten ligge til ettermodning litt til. Men det skal gå an å bruke kompost etter bare et halvt år, så det burde være håp for denne som er et år gammel. Det var bare det at matmor ikke hadde noe å bruke kompost til i høst. :) Men nå som våren står for døren så skal vi nok finne på noe å bruke den til! :)

lørdag 5. mars 2011

Frisk! :D

Jepp, nå er jeg frisk igjen, hurra! 35 grader i går og 51 i dag. Så nå er jeg på normal driftstemperatur. :) Det tok altså en uke fra matmor begynte å stelle meg igjen og til jeg var ordentlig varm igjen. Matmor hadde nok trodd det skulle ta kortere tid, siden jeg fikk reker og alt, men da tar vel sånt tid, da. Det er bare 2. gang matmor starter meg helt fra frossen tilstand, så hun er vel ikke så dreven på den biten enda. :) Forrige gang var da jeg ble født. Da var det bare mat og strø oppi meg, ingen gammel kompost sånn som nå, så det er jo litt forskjell. Jeg fikk mye mer varmeflasker da også, men så var det jo mye kaldere og.

Så nå er jeg oppe og går - deilig! :)

torsdag 3. mars 2011

Formen stiger sakte...

Det går ikke så fort oppover med meg som matmor og jeg skulle ønske. Fortsatt er jeg ganske så slapp. Etter gjenopplivingsforsøket fikk jeg varmeflaske bare ett døgn. Matmor mente jeg ikke trengte mer siden det var rundt 0 grader ute. Og rekeskall fikk jeg jo også. Men jeg lå på 13 grader de påfølgende dagene, så i går ga matmor meg varmt sukkervann. Det hjalp nok litt, for i dag er jeg på 22 grader. Håper formen fortsetter å stige...