søndag 30. januar 2011

Tømming light

I dag har matmor endelig fått somla seg til å tømme meg. Hun tømte bare litt, da. Det er jo full vinter, og luka mi er frosset fast med is langt oppover, så det går ikke an å bruke tømmeluka. Matmor brukte derfor et tips hun fikk fra ei på nettet, nemlig å bare ta ut noe og gjemme det til våren og så putte det oppi igjen da.

I går var matmor på Maxbo, og der kjøpte hun to oppbevaringsbokser av plast, med lokk. De er på 50 liter hver. Vi får håpe de er store nok... I dag tok matmor det øverste laget av komposten min oppi den ene av dunkene. Det er det laget som er nytt og lukter litt, hvor man fremdeles kan se hva enkelte ting har vært. Etterpå tok hun det neste laget oppi boks nr. 2. Det laget luktet som jord, og det var ikke mulig å se hva noe av det har vært. Men det er ikke helt ferdig kompostert enda, jeg vil gjerne jobbe litt mer med det senere. Matmor skal putte det oppi igjen etter at jeg blir tømt litt mer til våren, når alt tiner.

Etterpå helte matmor alt i den første (ferskeste) dunken oppi meg igjen, mens den andre dunken satte hun lokk på og puttet i garasjen.

Det er deilig å få litt mer plass i meg, det er ikke så greit med mat helt opp til "halsen". Problemet var mest at når matmor rørte rundt og prøvde å grave hull til den nye maten så måtte hun være veldig forsiktig for at ikke komposten skulle dette over kantene.

Det var 57 grader i meg før tømmingen. Jeg fikk visst ikke noen ny mat i dag, men matmor sier hun har samlet masse som jeg skal få i morgen.

Da matmor hadde tatt ut 2 x 50 l kompost av meg så prøvde hun å lufte resten med luftestaven. Men det var ikke noe lett. Det jeg har helt nederst er visst blitt veldig hardt nå, så jeg tror ikke jeg fikk så mye luft nederst allikevel. Vingene på luftestaven foldet seg ikke ut, så det ble bare noen hull etter staven. Men men. Det nederste har jo vært der så lenge nå, siden slutten av oktober, så det er sikkert ganske ferdig allikevel. Vi får se når matmor tar det ut til våren...

Før tømming:

Matmor har tatt ut 2 x 50 l kompost. Den ytterste er den ferskeste:
Etter at den ferskeste er hatt oppi igjen:
Dunk med kompost i garasjen:

onsdag 26. januar 2011

Det går greit

Hei på dere! Jeg har det ganske så greit om dagene, jeg da! Står nå her ute og komposterer som vanlig. :) Matmor har kommet til meg med mat nesten hver dag nå, så nå går det bra. I dag er det -20 grader ute, men inni meg er det +54! Jeg fikk en gammel kirsebærkompott i dag! Oi oi, det er flotte saker for en kompost. :) Fikk litt muggen tacosaus på også, mmm...

Ellers må jeg nå si at det ikke skjer så forferdelig mye i min verden for tiden. Det er ikke mange minuttene jeg ser matmor om dagen, så hun har ikke mye arbeid med meg. I morgen er det restsøppeltømming, og som vanlig synes matmor at det er kult at restsøppeldunken ikke er full. :) Før de fikk meg så var den alltid stappfull og de hadde problemer med å få igjen lokket når søppelbilen kom. Med tilhørende problemer som grevlinger og skjærer... De elsker å dra utover restsøpla. Men nå er det god plass oppi dunken! Matmor var til å begynne med ganske forbauset over hvor mye av det de kastet som faktisk var organisk.

Nå er det mest plast restsøppelbilen får. I 2012 skal vi visstnok få plastsortering i kommunen. Pluss organisk! Men matmor har forsikret meg om at jeg ikke blir kastet ut av den grunn. :) Det er uansett bedre å lage om matavfallet til jord til sin egen hage enn å sende det med en matavfallsbil! Bare litt kjipt at ikke folka mine får reduksjon i renovasjonsgebyret på grunn av meg. Det får de i enkelte andre kommuner.

mandag 17. januar 2011

Triste tider

Ja nå er det triste tider... Folka mine har vært mye på farta i det siste og spist få middager hjemme, og da blir det også desto mindre på meg... *mumle* Selv om matmor har vært hos meg nesten hver dag, så er det mest teposer og eggeskall jeg har fått, og det er jo ikke noe særlig å rope hurra for, liksom... de små mikroorganismene inni meg hopper opp og ned og roper "Vi vil ha loff med sirup på!"....

Men noen gode nyheter er det da å melde. Jeg ble luftet med luftestaven i går, det er deilig. :) Og så fikk matmor med seg litt rester fra gårsdagens sammenkomst hjem, så nå har jeg i alle fall fått litt kakerester og noen poteter og gamle pizzastykker... Var ikke så mye, jeg fikk bare 1,6 kg til sammen, men jeg håper jo det hjelper litt på temperaturen min. Det var god bløtkake, bestematmor! ;)

Jeg var nede i 43 grader da matmor var og sjekka termometeret mitt i går. Det er jo ikke helt optimalt, jeg vil helst ha minst 50 grader, som er anstendig kompostdunktemperatur. Får håpe folka mine holder seg hjemme framover, så går det nok bra. :) Fluene og flueegga er hvertfall borte, det er flott! Matmor har en teori om at det hjelper å røre litt i meg hver dag. Men jeg tror nok det må være litt varmt også, for å ta knekken på egga. De kommer vel fra fruktskall og annet avfall, så jeg må jo ha sånne temperaturer at jeg kan kverke dem istedenfor å ruge dem fram!

Legger vet et par bilder av meg som matmor tok i går. Meg i snøen og meg med bare 43 grader på termometeret. Også ble det visst med et bilde av min gode venninne Papir-Rita som også ble matet i går. ;) Hun ble ganske full, jeg er litt misunnelig der...








mandag 10. januar 2011

Snart full

Matmor så noen fluelarver i meg i dag også. Men ikke mange. Likevel ble det kokende vann. Matmor vil ha vekk ALLE! Jeg er nede i 62 grader nå. Men jeg fikk en skikkelig ladning med mat i dag, hele 2,5 kg, så nå blir det nok litt fart i sakene igjen. Fikk litt godsaker som en halv muggen ananas og fire maiskolber. Det inni maiskolbene er litt hardt for meg, men matmor delte det opp så det blir lettere. Fikk også potetskrell, matpakkerester og resten av middagen fra i går med blant annet litt fisk! Da blir jeg sunn, hehe. :)

Men jeg begynner å bli veldig full nå... Jeg må nok tømmes ganske snart. :( Det er mildvær ute, men matmor sjekka ettermodningsbingen, og den er frossen fortsatt... Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre med den saken. Men vi må vel bare finne en løsning, for det blir sikkert ikke siste gang jeg går full om vintern...

søndag 9. januar 2011

Potetskrell og lufting

Jeg fikk ikke noe mat i går, så dagens porsjon var litt større enn vanlig. Det var en del potetskrell og klementinskall. Matmor har jammen gode øyne, hun klarte å se de bitte bitte små fluene på veggene inni meg. Men selv hun måtte se to ganger før hun så dem. Så ble det kokende vann på meg i dag også gitt. Men det er jo veldig fint å få fjerna fluene før de blir store da. Håper denne flueepedemien min er over snart! Begynner å bli litt lei nå altså.

Jeg fikk også litt varmt vann fra springen oppi massen min, for matmor mente jeg var litt tørr. Jeg blir gjerne det når jeg har vært kjempevarm lenge. Og 70 grader, det er kjempevarmt! :) Men i dag hadde det sunket til 65 da. Begynner å bli ferdig med julematen jeg også nå, det er ikke bare matmor som har gjort seg ferdig med jula i dag. :) Juletreet har blitt kasta ut på gårdsplassen til meg. Jeg vet at jeg skal få greinene som strø seinere, når matmor starter kompostkverna si igjen til våren. Stammen blir sikkert til ved.

Også ble jeg luftet i dag! Matmor tok kompostlufteren sin og stakk den gjennom kompostmassen min både her og der. Det gikk lett i dag, for nå er det faktisk mildvær ute, så det er ikke frossent nederst. Kompostlufteren er en lang stav med "vinger" nederst. Når matmor dytter staven nedi massen min så slår vingene seg sammen, men når hun drar stanga opp igjen så folder de seg ut sånn at det blir mye motand og det rusket skikkelig opp i det som er så langt nede at matmor ikke rører der med greipet lenger hver gang jeg får mat. Men det nederste laget må også få litt luft iblant, så derfor må jeg luftes. Matmor pleier å gjøre det en gang i uka, for det er lett for henne å huske på at det må gjøres i løpet av hver helg.

Hilsen Mat-Hilda.

Velkommen til Mat-Hildas blogg

Hei og velkommen hit til bloggen min!

Jeg heter Mat-Hilda og er en kompostdunk! Jeg tilhører min matmor, og hun steller og stuller med meg og synes at kompostering er kjempegøy. Jeg er mørkegrønn og av merket KompostBjørn. Jeg kan romme 235 liter med kompost. Jeg er en varmkompost som er svanemerket og godkjent til matavfall, og jeg er også designet for å rusle og gå hele vinteren igjennom uten å fryse til is.

Matmor fikk meg som julepresang i 2009 etter at hun hadde ønsket seg det veldig. Den julen ble feiret hos tante (matmors søster), men matmor fikk meg ikke inn i bilen sin da hun skulle hjem. Hun måtte vente til 3. januar før noen i familien med stor bil skulle forbi og kunne ta meg med seg! Det var en lang og hard ventetid, men matmor brukte tiden godt og surfet på kompost til øyet ble stort og vått. Hun til og med lånte diverse bøker om kompostering på biblioteket som hun slukte i romjula! Hun var klar som et egg da jeg endelig ankom. :)

Den 3. januar 2010 begynte altså matmor å samle mat til meg i en bolle på kjøkkenet. Og 4. januar fikk jeg min første porsjon med mat og strø. Men den vinteren var den kaldeste på nesten 100 år eller noe sånt, så alt frøs jo til is med det samme. Matmor visste godt det, hun hadde lest at det måtte ca. 30 cm med masse til før det begynte å skje noe. Hun fylte trofast på hver dag, fram til den 28. januar. Da var hun bortreist og kom ikke tilbake før 17. februar, men DA var det endelig på tide å blåse liv i meg!

Den 21. februar hadde matmor gjort alt klart. Hun og familien hadde spist reker til middag dagen før, for hun visste at rekeskall er noe av det beste en kompostdunk vet. Hun tok med seg rekeskall og annet matavfall, strø og varmt vann ut til meg. Det varme vannet helte hun over den frosne massen inni meg, sånn at den tinte. Hvertfall nesten, det var fortsatt noen isklumper igjen her og der. Så hadde hun varmt vann på store brusflasker, to stykker, som hun grov ned i massen. Så var det bare å legge på innerlokk og ytterlokk og vente...

Mange som hadde greie på dette (og noen som ikke hadde greie på det) mente at det var skikkelig galskap det som matmor drev med. Å starte en ny kompost i -20 kuldegrader liksom... var det ikke bedre å vente til våren? Men matmor hadde ikke tålmodighet til å vente. Hun skiftet ut brusflaskene med nye med varmt vann tre ganger om dagen i begynnelsen, og hun hadde også noen poser med varmt vann liggende under innerlokket mitt.

Allerede etter to dager med varmeflasker og varmeposer begynte temperaturen å stige! Det var blitt 27 grader i meg! Og den tredje dagen var det hele 47 grader, enda det var -25 ute. Og på dag 4 nådde jeg 50 grader, som er starten på trivselstemperaturen min (50-70 grader skal det helst være i en varmkompost). Så matmor klarte det fint, å starte en varmkompost i -20 grader. :)

Siden det har jeg ruslet og gått nesten hele tiden, bortsett fra da matmor var på sommerferie i mange uker da. Da stoppet jeg opp, men matmor vekket meg igjen da hun kom hjem, og da fikk jeg rekeskall, hurra! :)

Jeg har blitt tømt to ganger i mitt liv. Jeg har en tømmeluke nederst som matmor åpner. Da tar hun ut det nederste laget og legger over i en "ettermodningsbinge". Matmor snekret en slik til meg. Der skal kompostmassen ligge og ettermodne i ca. 6 måneder før den er klar til å brukes søm gjødsel. Og hvis det ligger enda lenger, et år eller noe, så kan den bruke som jord, har jeg hørt. Kompostmassen blir forbausende fort svart som jord og lukter som jord, det tar ikke mange dagene!

Første gangen jeg ble tømt var 22. august 2010, for da var jeg så full at det var vanskelig å røre oppi meg uten at noe kompostmasse datt ut over kanten. Andre gang var 24. oktober 2010. Det var fordi matmor ville tømme meg før vinteren satte inn og gjorde sånne ting vanskelige. Om vinteren snør ettermodningsbingen ned, og det som ligger i den blir hardt som is og vanskelig å flytte på for å få plass til ny masse. Og dessuten kan tømmeluka mi fryse fast også, så det er ikke noe stas å tømme meg om vinteren. Men nå er jeg blitt så full igjen at det kan hende vi må gjøre det allikevel. De lager så mye matavfall, de der folka mine. :)

Det får være nok intro. Jeg vil bare linke til et par sider som matmor har funnet.

Her er yndlingskompostsida til matmor. Den handler om en dunk som er helt lik meg og som har en kompostfrelst matmor som har holdt på i 8 år. En veldig flott og grei bruksanvisning for nybegynnere:
http://www.hagegal.info/index.php/hagen/kompost/artikler/205-varmkomposten-min

Her er sida til de som har laget meg:
http://www.strombergs-plast.no/kompost/kompostbjoern.php

Hilsen Mat-Hilda.